<
Kort allmänt om terapeutisk beröring/healing och Reiki.
Healing är ett ord som kommer från engelskan och betyder läka, hela, bota, återställa, kurera. I tusentals år så har healing använts och praktiserats i olika kulturer och i varierande former världen över. Även idag trots stor misstro från skeptikerna så används healing komplementärt med andra vårdinsatser på både amerikanska och brittiska sjukhus då det visat sig gynna patienterna. De healingmetoder som framför allt använts här är "Healing touch" och "Reiki healing."
Så vad är healing egentligen? Man skulle kunna säga att allt som påverkar någon positivt är en form av healing. Det spelar egentligen ingen roll om det kommer från ord, beröring, lyssnande, intention, energi, välvilja eller bara närvaro. Allt detta kan ha en helande, läkande och lindrande effekt.

När det kommer till exempelvis beröring  som healingen ofta har som en grund så vet man idag att vi utsöndrar ett ämne som heter oxytocin. Detta ämne har en hel del välgörande effekter för kroppen och den mentala hälsan. De effekter man vet att oxytocinet har är avslappnande och lugnande, minskar rädsla och aggressivitet, höjer smärttröskeln, motverkar depressioner och stärker relationer. Oxytocin förbättrar även immunförsvar, andning, cirkulation, blodtryck, sömn, näringsupptag, sårläkning samt mag och tarmfunktionen. Denna helande effekt kan vi alltså få bara genom positiv beröring i olika former och det är vetenskapligt bevisat.

Reiki specifikt är en effektiv och modern behandlingsmetod med Japanska rötter. Den aktiverar och stimulerar kroppens egna naturliga förmåga att läka och återställa sig. Reiki kan användas mot stress och smärta men är även effektiv i många andra sammanhang.  I en behandling så har man kläderna på sig och ligger ofta på en brits eller så sitter man på en stol. Många terapeuter använder sig också av någon form av avslappnings musik i bakgrunden för en djupare avslappning. Terapeuten lägger sedan sina händer på olika utvalda delar på kroppen men aldrig på några intima delar. Efter en behandling brukar de flesta känna sig skönt avslappnade och fulla med energi på samma gång.
Reiki går även att kombinera med hypnos för att förstärka avslappningen och behandlingen ytterligare.